Házikedvencként tartott nyuszikról, nyusziknak való játékokról, finomságokról, tartásukkal kapcsolatos kérdésekről, nekik való
kiegészítőkről minden nyuszikedvelőnek!
Az oldal egy ideje nem frissül, de van bőven néznivaló az eddigi bejegyzések között!

2013. október 15.

Csipkebogyó

Közeledik a tél, egyre kevesebb a friss gyümölcs, zöldség, a c vitaminra viszont nagy szükség van az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mint a legtöbb állat, a nyuszik is képesek egyes vitaminok szintetizálására, melyek közé tartozik a c-vitamin is. Az esetlegesen fellépő részleges hiány (hipovitaminózis) viszont a növekedés és az ellenállóképesség csökkenését okozza, ezért nem árt olykor-olykor ilyen finomsággal kiegészítést tenni.

A csipkebogyó az egyik legjobb c vitamin forrás, mely ilyenkor nagy számban elérhető, akár kertünkből, akár az erdőkből, akár egy utcai árustól.


C vitamin mellett tartalmaz még B1, B2, P, K vitamint, nikotinsavat, cseranyagot, cukrot, szerves savakat, nyomokban illóolajat, zsírosolajat, vasat, és magnéziumot.

Könnyű dolgunk van, a nyuszik szívesen fogyasztják! Mielőtt adnánk nekik pár szemet, vágjuk félbe a bogyót, és kaparjuk ki egy késsel a magokat, így csak a vitamindús terméshús marad.


A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése