Házikedvencként tartott nyuszikról, nyusziknak való játékokról, finomságokról, tartásukkal kapcsolatos kérdésekről, nekik való
kiegészítőkről minden nyuszikedvelőnek!
Az oldal egy ideje nem frissül, de van bőven néznivaló az eddigi bejegyzések között!

2013. december 4.

A hideg és a nyuszik

Jön a hideg. Ha a nyuszikánk velünk lakik a házban, nem lesz akkora gondunk ezzel a ténnyel. Hiába a szinte állandó hőmérséklet, az ősszel elkezdődött vedlés náluk is látványos.A szőrszál a vérellátás megszűnése miatt elhal, majd újból képződik, így az új, megújult tulajdonságokkal rendelkező szőr kitolja a régit. Ezt elősegíthetjük a nyuszmó bundájának fésülgetésével. Ilyenkor nagyon fontos pótolni a a felhasznált ásványi anyagokat és a vitaminokat is.
A házon belüli elhelyezésnél figyeljünk oda, hogy a nyuszi ne legyen a radiátor mellett, és ne legyen huzatnak kitéve (a kinyitogatott bejárati ajtó felől érkező hideg téli szél könnyen megárthat nekik).



A kint tartott nyuszik esetében (ilyenek az én nyuszijaim is) szinte észrevehetetlenül zajlik a vedlés folyamata, melynek az eredménye egy gyönyörűen dús téli bunda. Ha egyedül lakik kint a nyuszi, feltétlenül kell szerkeszteni a házikójára valamilyen hőszigetelést, például bevonhatjuk az oldalait és a tetejét hungarocell lapokkal. Már a nyusziházikó építésénél (ha magunk csináltuk), vagy a vásárlásánál oda kell figyelni, hogy az egész szerkezet lábakon álljon, így nem tudja átvenni annyira a fagyos föld hidegét. Ha vízálló a teteje, és ráesett a hó, nem kell feltétlenül lesöpörni róla, hiszen a hó is kiváló hőszigetelő. Több nyuszi esetén könnyebb dolgunk, hiszen összebújva nagyon édesen melegítik egymást. Természetesen ebben az esetben is minimum alaposan be kell almozni alájuk (én szalmát ajánlok)! Legyen mindig előttük szálas takarmány (bár ez alapvető), hiszen az belülről is melegít, és egy éhes nyuszi biztosan fázósabb is. A vizet, ha befagyott, folyamatosan cseréljük, érdemes kevesebbet, de többször tölteni, tálkás itatóba. Ha golyós önitatója van a kinti nyuszinknak, szerkeszthetünk arra is valamilyen hőszigetelő réteget, bár nagy hidegben úgy is megfagy benne a vizecske! A huzatra itt is nagyon figyeljünk!
Sajnos, bármennyire is aranyos ötlet, hogy ilyenkor bevisszük a kedvencünket megmelengeti, sajnos nem jó, mert még jobban fog utána fázni kint. Ha mégis ezt tesszük, 10-15 percnél tovább akkor se legyen bent, és ne ijedjünk meg, ha elkezd folyni az orrocskája, ez a melegtől lesz.



Ha már hideg és tél, jön a karácsony is, süssünk nyuszkóinknak sütit!
A receptet itt az oldalon megtaláljátok! ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése