Házikedvencként tartott nyuszikról, nyusziknak való játékokról, finomságokról, tartásukkal kapcsolatos kérdésekről, nekik való
kiegészítőkről minden nyuszikedvelőnek!
Az oldal egy ideje nem frissül, de van bőven néznivaló az eddigi bejegyzések között!

2013. november 20.

Honnan vegyünk nyuszit?

Ha már odáig jutottunk, hogy szeretnénk egy nyuszit, felmerülhet a kérdés, hogy vajon honnan vásároljunk? Sokfélét olvashatunk a témában, az opciókkal szemben egyesek merően elutasítóak, mások engedékenyebbek. Hogy is van ez akkor? Vegyük hát sorra a lehetőségeket, az előnyöket és a hátrányokat!


Honnan vehetünk nyuszit?

-  tenyésztőtől
Magyarországon sokan foglalkoznak törpenyuszik tenyésztésével, a legtöbben "szakosodnak" egy vagy több fajtára vagy színre, így ha konkrét elképzelésünk van (sziámi szín, kasmír vagy éppen szatén szőr), náluk kell kutakodnunk. A tenyésznyuszik, melyek a legtöbb esetben a kiállítások gyakori szereplői, biztosan ellenőrizettek egészségügyileg, és a lehető legjobb standard külső tulajdonságokkal rendelkeznek. A kisnyuszikat gyakran már az első oltásukat megkapva vásárolhatjuk meg, és sok esetben a törzskönyvüket is kikérhetjük hozzájuk. Ez csupán abban az esetben fontos, ha a későbbiekben magunk is kiállításokra szeretnénk járni, vagy tenyésztésbe szeretnénk fogni. Természetesen az, hogy a szeretett kisnyulunk szülei törzskönyvesek -e vagy sem, egyáltalán nem befolyásolja azt, hogy számunkra mennyire szép, vagy édes Ő.

- állatkereskedésből
A legtöbb városban és bevásárló központban találhatóak ilyen boltok, ahol a legtöbbször üvegfal mögött töltik a napjaikat a nyuszkók, arra várva, hogy végre igazi szerető otthonba kerülhessenek... nagyon sok helyen olvasni azt, hogy nem szabad csak tenyésztőtől venni, mert sok egészségügyi problémákkal küzdő pöttöm kerül ki innen... az igazság az, hogy a legtöbb helyre nem vihet be bárki eladnivaló nyuszit, konkrét szerződött helyről kerülnek oda, de főként vidéki városokban kicsi törpiket egy felületesebb egészségügyi ellenőrzés után átvesznek. Ha egy ilyen helyen tervezzük megvenni a nyuszinkat, bátran kérjük meg az eladót, hogy magunk ellenőrizhessük le az egészségügyi állapotát. Füleit, szemeit, tappancsait és főként a fogait. A túlzott fogügyi rendellenességek már fiatal korban látszanak, mint nem megfelelő állkapcsi állás illetve furcsa szögben növés. Nagyon sok minden kikövetkeztethető a nyuszi viselkedéséből is, fél, kedvetlen, sokat iszik, nyugodt, mókás... ajánlatos többször meglátogatni őt a vásárlás előtt. Hátrány, hogy nem ismerjük a felmenőit, hogyan néz ki nyúlmama és nyúlpapa, illetve milyen méretűek a drága szülők. Puszmó nyuszimat állatkereskedésben vettem Budapesten és egyáltalán nem bántam meg, egy egészséges, barátságos nyuszit kaptam!

- express, vatera oldalakról
Meglepő és lehet, hogy először megbotránkoztató is, ha valaki ide teszi fel a nyuszikáit. Ha jobban belegondolunk, miért is ne? Előre egyeztetés alapján megtekinthetjük a nyuszikat, leellenőrizhetjük magunk az egészségügyi állapotukat, sőt megtekinthetjük szüleiket, a tartási körülményeiket is, amely jelentős előny a kereskedésben vásárlással szemben. Mindemellett a hirdetés szövegéből könnyen kiszűrhetünk némi információt az eladókról a "csak szerető, gondoskodó gazdikhoz" vagy " csere érdekel főként csirkére" megjegyzésekből.

- régi otthonából örökbe fogadva
Az egyik leghálásabb dolog, ha örökbe fogadunk egy nyuszit, akiről sajnos időhiány, költözés, vagy bármi más indok miatt lemondtak az előző gazdái. A legtöbb esetben ezek a muszmók már felnőtt egyedek, kialakul szokásaikon, félelmeiken nehezebb változtatni, de mégis megérik a "fáradtságot", hiszen a leghálásabb társainkká válhatnak.

Remélem most már könnyebb lesz a választás!

" Meglátni és megszeretni! "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése